Stickeractie over lage lonen

Recent hebben we met de Socialisten Oost-Brabant een stickeractie gedaan. Als designer van de sticker dacht ik een kort stuk te schrijven om het idee achter de actie uit te leggen.

Voordat ik socialist was vond ik het moeilijk om me in politiek te begeven. Behalve dat het soms best overweldigend is, is de literatuur en theorie die in politieke groepen word besproken best een dikke pil. Terugdenkend aan mezelf in die tijd, iemand met de beste intenties maar niet de kennis om mezelf in ingewikkelde teksten over socialisme te verdiepen, dacht ik hoe ik het beste mezelf bepaalde concepten zou kunnen uitleggen over klasse en exploitatie. Naar mijn idee kan je het beste beginnen door het met mensen te hebben over dingen die ze in hun eigen leven ervaren. Voor mij was dit mijn bijbaantje. Ik realiseerde best dat elk bijbaantje dat ik kreeg dezelfde problemen leek te hebben als die er voor, maar ik wist niet waarom, of wat ik er aan moest doen.

Ik liep al een tijdje met het idee om een actie te doen tegen de lage lonen. Het is een goed probleem om nu aan te kaarten. Alles wordt duurder, maar de lonen verhogen lijkt niet op de agenda te staan. In plaats daarvan proberen bedrijven medewerkers te lokken met leuke acties, reclames, eenmalige geldprijzen en zelfs een trip naar de ruimte. Helaas weten de meeste jongeren, en soms ook oudere mensen die hier in dienst zijn niet dat dit best wel iets is waar je voor in opstand kan komen. Onze stickeractie wil mensen bereiken die niet veel weten over socialistische ideologie maar wel merken dat er iets mis is. Naar mijn idee hebben veel mensen de juiste intentie maar niet de kennis dat ze best wel eens voor zichzelf op mogen komen.

Miles
Contactpersoon ROOD Eindhoven