Opdat we niet vergeten

Door Max Krijnen

Vandaag en morgen staan ook wij stil bij de slachtoffers van het genocidale naziregime dat tussen 1940 en 1945 Nederland bezette. De bezetting heeft aan bijna 206.000 mensen het leven gekost. De bezetting van Nederland was bruut, ons land zag het hoogste aantal vermoorde Joden per hoofd van de bevolking van heel west Europa.

Wij willen ook stilstaan bij de Holocaust slachtoffers die nogal eens vergeten worden. Naast Joden verdwenen ook Roma, Sinti, communisten, mensen van de LHBT gemeenschap en mensen met een beperking in de vernietigingskampen van de nazi’s. Hoewel deze groepen vaak overgeslagen worden bij onderwijs en toelichting over de Holocaust, werden ook zij op brute wijze uitgeroeid door de fascistische Duitsers.

Het is belangrijk dat we elk jaar bij deze tijd en de slachtoffers stilstaan. Als we dit vergeten, zijn we blind voor de waarschuwingstekens voor een herhaling van deze gebeurtenissen.

Extreemrechts komt niet alleen in Nederland, maar in heel west Europa tegenwoordig weer hard op. Als wij ons als links daar niet bewust van zijn en ons er niet tegen verzetten zouden de gruweldaden uit de vorige eeuw zich zomaar kunnen herhalen. Daarom roepen wij op om niet alleen de slachtoffers van de oorlog te herdenken, maar roepen wij ook op tot actie: organiseer en verzet je tegen de opkomst van extreemrechts, opdat we de fouten uit de geschiedenis niet herhalen.