Vier Internationale Vrouwendag!

Vandaag is internationale vrouwendag, en vragen ook wij aandacht voor de manier waarop vrouwen buitenproportioneel onderdrukt worden door onze huidige laatkapitalistische samenleving. Vrouwen zijn nog steeds achtergesteld op de man, bijvoorbeeld op het gebied van beloning voor arbeid, de thuissituatie en de politiek.

Vandaag verklaren wij ons solidair met alle vrouwen ter wereld en roepen we op om op te komen voor vrouwenrechten.

Beloning voor arbeid

Vrouwen krijgen tot op de dag van vandaag minder betaald voor hun arbeid. Het lijkt voor veel bedrijven nog heel normaal om vrouwen voor dezelfde functie minder te betalen dan mannen. Daarnaast worden veel vrouwen door maatschappelijke druk verwacht om bijvoorbeeld minder te gaan werken als een koppel van gemengde geslachten kinderen krijgt, waardoor de vrouw in kwestie nog minder gaat verdienen en financieel afhankelijk wordt van de man.

Dit moet stoppen. Vrouwen moeten financieel onafhankelijk zijn, en moeten gelijk beloond worden voor gelijke arbeid.

Huiselijk geweld

Vrouwen zijn ook disproportioneel slachtoffer van huiselijk geweld. Dagelijks hebben vrouwen en meisjes hiermee te maken, en jezelf uitspreken is in veel gevallen not done. In de zaken- en entertainmentwereld is dit nog veel erger: vrouwen worden lastiggevallen, aangerand en misbruik van gemaakt. Machtige mannen verwachten vervolgens dat vrouwen dit gewoon accepteren, of leggen de schuld bij de vrouwen neer.

Pink tax

Ook is het leven voor een vrouw nog steeds duurder dan dat van een man. Denk aan de kosten van anticonceptie, maar ook aan de ‘pink tax,’ producten die aan vrouwen gemarket worden zijn vaak stukken duurder dan dezelfde producten die voor mannen bestemd zijn.

De conservatieve tendens

Op dit moment gaat er een conservatieve tendens door Europa en de VS. Dit zorgt ervoor dat op veel plekken kreten opgaan om vrouwenrechten waar hard voor gestreden is weer in te perken, bijvoorbeeld het recht op abortus.

Kapitalisme

Echte bevrijding van alle seksen kan alleen realiteit worden onder het socialisme. Kapitalisten gebruiken arbitraire eigenschappen zoals iemands geslacht om arbeiders tegen elkaar weg te spelen en effectiever uit te buiten. Daarom zeggen wij: zonder een eind aan het kapitalisme geen bevrijding van de vrouw!