De SP is haar ziel kwijt – een afkeuring van de uitspraken van Marijnissen bij de partijraad

De SP is verloren. Na de antidemocratische royementen, het buitenzetten van ROOD en de steeds conservatievere koers leed de partij zware verliezen bij de gemeenteraadsverkiezingen. Lilian Marijnissen reflecteerde hierop bij de partijraad: volgens Marijnissen moet de partij zich harder afzetten tegen ‘woke-thema’s’ zoals arbeidsmigratie en klimaat1. Met andere woorden: de partij moet nóg verder verrechtsen en dus nóg conservatiever worden. Als organisatie waar meerdere (ex-)SP’ers bij betrokken zijn keuren wij dit als Socialisten Oost-Brabant zwaar af, en concluderen we dat de SP nu definitief niet meer de plek is om socialistische politiek na te streven.

De SP is al een tijdje op het verkeerde pad. De retoriek van de partij wordt steeds conservatiever en rechtser, en het bestuur heeft de interne democratie met de royementen en het afstoten van ROOD volledig gesloopt. Na de gemeenteraadsverkiezingen concludeerde Marijnissen dat de partij nog rechtser moet worden en PVV-taal moet gaan uitslaan om weer te groeien. Ook de uitspraken van Kamerlid Bart van Kent, waarin hij flink van leer trekt tegen FNV’er Cihan Ugural en waarin Van Kent dezelfde anti-migratie retoriek hanteert2, tonen aan wat de toekomst voor de SP gaat zijn. Conservatief, rechts en verre van socialistisch. Dit is een toekomst waar wij absoluut niet achter staan.

Het ziet er naar uit dat het bestuur de SP volledig wil omvormen tot een soort tweede PVV, maar dan in een rood jasje. Dit is ten eerste een verschrikkelijke strategie en een doodlopende weg, en daarnaast volledig moreel verwerpelijk. Als socialisten zouden we moeten streven naar een inclusieve samenleving, waar iedereen welkom is.

Om deze redenen keuren wij van Socialisten Oost-Brabant deze uitspraken van Marijnissen ten sterkste af en nemen wij hier afstand van. Hoewel we tot voorkort nog een sprankje hoop hadden op verzoening met de SP, zijn we dat nu kwijt. Wij concluderen dat de SP verloren is. Er is weinig socialistisch meer aan, daarom vestigen wij al onze hoop nu op De Socialisten en een toekomstige nieuwe partij, om daadwerkelijke socialistische politiek na te streven in Nederland.

 

1: https://www.ad.nl/politiek/sp-wil-meer-afstand-nemen-van-andere-linkse-partijen~addcdbc9/

2: https://twitter.com/bartvankent/status/1495787583430959111?s=21